Politica de confidentialitate

Ultima actualizare: 20.09.2019

Protejarea datelor

Bine ati venit pe site-ul Iosefin residence (http://iosefinresidence.ro). Apreciem interesul dumneavoastra manifestat fata de unitatea noastra de cazare. Protectia datelor personale pe care ni le incredintati este o prioritate pentru noi si dorim sa va simtiti in siguranta si siguri cand vizitati site-ul nostru sau folositi ofertele noastre online.

Este important pentru noi sa fiti pe deplin informati cu privire la datele personale pe care le colectam atunci cand utilizati ofertele si serviciile noastre online si sunteti familiarizati cu modul in care le folosim.

Utilizând oricare dintre produsele sau serviciile noastre întelegeti si confirmati ca vom colecta si utiliza date cu caracter personal asa cum este descris mai jos.

DATELE PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Datele cu caracter personal furnizate cu consimtamântul dvs. sunt si vor fi colectate si prelucrate de noi exclusiv în scopurile pe care le vom prezenta în cele ce urmeaza.

Categoriile de date personale pe care le colectam sunt:

a)    numele si prenumele
b)    adresa de domiciliu
c)     serie si numar act de identitate
d)    cod numeric personal
e)    adresa de e-mail
f)      numarul de telefon
g)  informatii referitoare la rezervarea dumneavoastra: data de sosire si intrare, durata sejurului dumneavoastra, cerinte speciale
h)    recenzii si opinii referitoare la serviciile prestate în cadrul unitatii noastre de cazare. Atunci când postați comentarii, recenzii  sau întrebari pe platformele de socializare, se reține numele dvs. și orice date furnizați în acel comentariu/mesaj în scopul notificarii ulterioare cu privire la serviciile, produsele sau evenimentele organizate de noi.
i)      pozele realizate în cadrul unitatii noastre de cazare cu ocazia anumitor evenimente
j)      orice alte tipuri de informatii pe care alegeti sa ni le furnizati

Puteti alege oricând ce date personale doriti sa ne furnizati. Insa, necomunicarea anumitor informatii personale, in cazul in care temeiul solicitarii noastre este respectarea unei obligatii legale, obligatii contractuale sau obligatii necesare pentru incheierea unui contract,  determina incapacitatea noastra de a va procesa rezervarea. De exemplu, daca refuzati sa ne comunicati numele dumneavoastra, datele de identificare, durata sejurului, numar de telefon, adresa de e-mail nu vom putea procesa rezervarea dumneavoastra.

Datele colectate pot fi prelucrate în scopuri de interes legitm pentru a crea statistici care sa ne permita sa dezvoltam noi produse, sa aducem anumite ajustari, sa luam decizii de business mai bune sau sa îndeplinim asteptarile clientilor sau potentialilor clienti la standarde cât mai înalte.

De asemenea, camerele de supraveghere si alte masuri de securitate aflate pe proprietatea noastra pot capta sau înregistra imagini ale oaspetilor în locuri publice (cum ar fi intrarile in unitatea de cazare, holuri etc), precum si datele dvs. de localizare (prin imaginile surprinse de camerele de supraveghere).

Simpla accesare a site-ului nostru nu va conduce la colectarea datelor dvs. personale cu exceptia cazului în care dvs. introduceti de bunavoie anumite date (de exemplu rezervari online).

IN CE SCOP SI IN CE TEMEI PRELUCRAM DATELE DVS PERSONALE

Daca sunteti oaspetele nostru, prelucram datele dvs personale pentru a va rezerva un loc in cadrul unitatii noastre de cazare.
Potrivit normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistica, administratorii acestora sunt obligati sa asigure inscrierea tuturor turistilor in evidentele operative, la sosirea acestora, si completarea formularului Fisa de anuntare a sosirii si plecarii. Datele inscrise in fisa de anuntare a sosirii si plecarii se refera la nume, prenume, data nasterii, serie si nr. carte de identitate, locul nasterii, domiciliul, cetatenia, scopul calatoriei si perioada sederii in structura de cazare. Prelucram datele dvs. personale pentru înregistrarea/cazarea în cadrul unitatii noastre de cazare. In momentul cazarii, conform prevederilor legale în vigoare sunteti obligat la completarea fisei de anuntare a sosirii si plecarii.

Prelucram datele dvs. personale cu privire la feedback/ recenzii pentru a ne asigura ca ati avut o experienta placuta în unitatea noastra de cazare. Temeiul il constituie interesul nostru legitim de a îmbunatati constant serviciile pe care le oferim si de a oferi servicii cât mai potrivite si conforme cu standardele clientilor nostri.

Alte comunicari, prin e-mail, posta, telefon sau SMS vor fi facute pentru un motiv specific precum: pentru a raspunde solicitarilor dumneavoastra dumneavoastra, daca nu ati finalizat o rezervare online sau o cerere de oferta, pentru a va informa despre modalitatea în care au fost solutionate plângerile si/sau incidentele aparute pe perioada sederii dvs. Temeiul nostru il constituie interesul nostru legitim de a oferi servicii la cele mai înalte standarde prin solutionarea eventualelor cereri/plângeri si pentru a va asigura de întreaga noastra disponibilitate.

Pentru a asigura constant evolutia calitativa a serviciilor noastre, avem grija sa analizam fiecare plângere/sugestie din partea dvs., astfel ca întocmim rapoarte statistice pentru a identifica problemele, gradul de repetitivitate si pentru a gasi cele mai bune solutii pentru remedierea acestora. Ne bazam pe interesul nostru legitim de a furniza servicii conforme standardelor dvs.

COLECTAREA DATELOR PERSONALE DE LA TERTI

Pentru a va oferi servicii de înalta calitate, este posibil sa colectam informatii despre dvs. de la partenerii nostri de afaceri si alte terte parti, dupa cum este prezentat în detaliu mai jos:

a) Parteneri de afaceri: cum ar fi agentiile de turism
b) site-uri sau aplicatii turistice

Va asiguram ca datele dvs. colectate de la terti vor fi prelucrate în aceleasi conditii ca si cum ar fi fost colectate direct de la dvs. De asemenea, nu vom colecta decât ceea ce este necesar îndeplinirii scopurilor noastre. In momentul în care va vom contacta pentru prima data, va vom aduce la cunostinta, în primul rând, sursa din care am obtinut datele dvs. personale.

FURNIZAREA DE CATRE DVS. A DATELOR PERSONALE ALE ALTOR PERSOANE FIZICE

In cazul in care ne puneti la dispozitie datele personale ale altor persoane fizice, va rugam sa obtineti acordul lor înainte de a ne furniza datele lor personale si sa le comunicati modalitatea în care acestea urmeaza a fi prelucrate, asa cum este descris în aceasta politica de confidentialitate.

CAT TIMP PASTRAM DATELE DVS PERSONALE?

Datele dvs. personale sunt pastrate pe toata perioada realizarii scopurilor detaliate în prezenta politica, daca o perioada mai lunga de timp de pastrare nu este necesara sau permisa de legea aplicabila (spre exemplu înregistrarile camerelor de supraveghere nu vor fi pastrate mai mult de 30 zile).

Revizuim constant necesitatea pastrarii datelor dvs. personale, iar în masura în care prelucrarea nu mai este necesara si nu exista obligativitatea impusa de lege de a pastra datele, vom distruge informatiile dvs. personale cât mai curând posibil si într-un mod în care sa nu mai poata fi recuperate sau reconstituite.

Daca informatiile personale sunt imprimate pe suport de hârtie, acestea vor fi distruse într-un mod sigur, prin shredder, iar daca acestea sunt salvate pe suporturi electronice, vor fi sterse prin mijloace tehnice pentru a asigura faptul ca informatiile nu mai pot fi recuperate sau reconstituite ulterior.

CARE SUNT DREPTURILE DUMNEAVOASTRA

1. Dreptul de a va accesa, corecta si sterge datele:

Aveti dreptul sa:

  • ne cereti sa confirmam daca va procesam datele cu caracter personal
  • primiti informatii despre modul în care sunt prelucrate datele dumneavoastra
  • obtineti o copie a datelor dvs. cu caracter personal
  • ne solicitati sa actualizam sau sa corectam datele dvs. cu caracter personal
  • ne solicitati sa va stergem datele cu caracter personal în anumite circumstante

2. Dreptul de a obiecta la procesarea datelor:

Aveti dreptul sa solicitati ca Pensiunea Meridian sa înceteze procesarea datelelor dvs. cu caracter personal:

  • pentru activitati de marketing, inclusiv întocmirea de profiluri
  • în scopuri statistice
  • atunci când o astfel de prelucrare are ca scop derularea intereselor noastre legitime de afaceri, cu exceptia cazului în care suntem în masura sa
  • demonstram ca exista o cerinta legala pentru o astfel de procesare sau trebuie sa va procesam datele cu caracter personal pentru initierea, exercitarea sau
  • apararea împotriva unei actiuni în justitie

3. Dreptul de a restrictiona procesarea:

Aveti dreptul sa solicitati Pensiunii Meridian sa limiteze procesarea datelor dvs. cu caracter personal:

  • în timp ce unitatea noastra de cazare evalueaza sau este în curs de a raspunde unei solicitari din partea dvs. de a va actualiza sau corecta datele cu caracter personal
  • în cazul în care o astfel de procesare este ilegala si nu doriti ca Pensiunea Meridian sa va stearga datele
  • atunci când unitatea noastra de cazare nu mai are nevoie de astfel de date, dar doriti sa va pastram datele pentru stabilirea, exercitarea sau apararea împotriva unei reclamatii legale
  • în cazul în care ati depus o obiectie împotriva procesarii pe baza intereselor noastre legitime de afaceri, în asteptarea raspunsului nostru la aceasta solicitare
  • în cazul în care limitam prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal ca urmare a solicitarii dvs., va vom informa în prealabil de reluarea unui astfel de proces.

SC ECO TRUST SRL este operator de date cu caracter personal care desfăsoară activităţi de prelucrare a datelor personale.

Aceste activităţi specifice sunt reglementate prin următoarele acte normative:

  • Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protecţiei persoanelor, cu modificările si completările ulterioare;
  • Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, resedinţa si actele de identitate ale cetăţenilor români, aprobată prin Legea nr. 290/2005, republicată, cu modificările si completările ulterioare;
  • Ordonanţa Guvernului nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea si funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, cu modificările si completările ulterioare
  • Hotărârea Guvernului nr. 1.375/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, resedinţa si actele de identitate ale cetăţenilor români;
  • Hotărârea Guvernului nr. 839/2006, privind forma si conţinutul actelor de identitate, ale autocolantului privind stabilirea resedinţei si ale cărţii de imobil;
  • Legea 227/2015 privind CODUL FISCAL,art.319 alin.(20);
  • ORDINUL MFP 2634/2015 privind documentele financiar contabile;
  • HG nr.237/2001 pentru aprobarea normelor cu privire la accesul,evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice;

În scopul realizării atribuţiilor si a obligaţiilor prevăzute de actele normative menţionate anterior, societatea noastră prelucrează prin mijloace automatizate si manuale următoarele categorii de date cu caracter personal: numele si prenumele, data și locul nașterii, adresa de domiciliu/reședinţă, codul numeric personal,seria și numărul actului de identitate, datele din pașaport, numarul de identificare a cardului bancar.

În ceea ce priveste datele prelucrate în vederea facturarii si a completarii fisei de anuntare a sosirii si plecarii turistilor,datele personale sunt furnizate de către persoana vizată cu ocazia platii avansului prin banca precum si la momentul cazarii in Iosefin Residence.

Refuzul comunicării datelor determină încălcarea dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, resedinţa si actele de identitate ale cetăţenilor români si conduc în acelasi timp la imposibilitatea furnizării serviciilor publice către turisti.

Datele personale prelucrate sunt destinate utilizării de către ANAF si MAI pentru îndeplinirea atribuţiilor legale si pot fi comunicate, în condiţiile legii, următorilor destinatari: instituţiile/autorităţile cu atribuţii în domeniile:apărare, ordine publică, securitate naţională si justiţie, fiscal, la care se adaugă unele persoane juridice de drept privat si persoanele fizice, în condiţiile legii.

Datele cu caracter personal pot fi transferate în străinătate cu respectarea dispoziţiilor art.5, ale art. 29 si ale art. 30 din Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulaţie a acestor date, cu modificările si completările ulterioare. Datele transferate în străinătate pot avea ca scop:

  • constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în justiţie;
  • recuperarea creanţelor pe care autorităţile altor state le au faţă de cetăţeni români, identificarea mostenitorilor, stabilirea paternităţii, înmânarea unor documente, rezolvarea cererilor de asistenţă judiciară;
  • îndeplinirea procedurii privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, în vederea acţionării în justiţie, achitarea contravalorii spitalizării sau stabilirea pensiei de întreţinere;
  • identificarea părinţilor biologici ai unor persoane adoptate în străinătate;
  • citarea în proces de divorţ;

Prelucrarea datelor cu caracter personal se face în condiţii de securitate si numai pentru scopurile specificate, prin mijloace automatizate si manuale, cu respectarea următoarelor acte normative:

  • Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de ABROGARE a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor). Regulamentul (UE) 2016/679 ACTUALIZEAZA principiile stabilite încă de acum două decenii de Directiva 95/46/CE care își va înceta aplicabilitatea. Regulamentul General de Protecția Datelor a intrat în VIGOARE pe data de 25 mai 2016 și va fi de directă APLICABILITATE începând cu data de 25 mai 2018.
  • Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulaţie a acestor date, cu modificările si completările ulterioare;

În conformitate cu dispoziţiile art. 12-14 din Legea nr. 677/2001, cu modificările si completările ulterioare, SC ECO TRUST SRL asigură respectarea următoarelor drepturi ale persoanelor vizate:

  • dreptul la informare (art. 12). Acest drept presupune că operatorii care prelucrează date cu caracter personal au obligaţia de a informa persoanele ale căror date cu caracter personal le prelucrează, cu privire la:
    1. identitatea operatorului si a reprezentantului acestuia;
    2. scopul în care se face prelucrarea datelor;
    3. destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor;

Această informare se face prin postarea informării la avizierul de la sediul SC ECO TRUST SRL si prin intermediului paginii de Internet www.iosefinresidence.ro.

  • dreptul de acces la datele personale proprii (art. 13). Acest drept presupune că orice persoană vizată are dreptul de a obţine de la operator, la cerere și în mod gratuit, pentru o solicitare pe an, confirmarea faptului că datele care o privesc sunt sau nu sunt prelucrate de acesta. La solicitarea persoanei vizate, operatorul este obligat, în situaţia în care prelucrează date cu caracter personal care privesc solicitantul, să comunice acestuia, împreună cu confirmarea, cel puţin următoarele:
    1. informaţii referitoare la scopurile prelucrării, categoriile de date avute în vedere si destinatarii sau categoriile de destinatari cărora le sunt dezvăluite datele;
    2. comunicarea într-o formă inteligibilă a datelor care fac obiectul prelucrării, precum si a oricărei informaţii disponibile cu privire la originea datelor;
    3. informaţii asupra principiilor de funcţionare a mecanismului prin care se efectuează orice prelucrare automată a datelor care vizează persoana respectivă;
    4. informaţii privind existenţa dreptului de intervenţie asupra datelor si a dreptului de opoziţie, precum si condiţiile în care pot fi exercitate;
    5. informaţii asupra posibilităţii de a consulta registrul de evidenţă a prelucrărilor de date cu caracter personal, prevăzut la art. 24 din aceeași lege, de a înainta plângere către autoritatea de supraveghere, precum si de a se adresa instanţei pentru atacarea deciziilor operatorului, în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi.

Exercitarea acestui drept se poate realiza prin intermediul unei cereri scrise, datate si semnate, adresată ADMINISTRATORULUI SC ECO TRUST SRL

  • dreptul de interventie asupra datelor(art.14).Acest drept presupune ca orice persoana vizata are dreptul de a obtine de la operator,la cerere si in mod gratuit:
    1. dupa caz,rectificarea,actualizarea,blocarea sau stergerea datelor a caror prelucrare nu este efectuata conform legii,in special a datelor incomplete sau inexacte;
    2. dupa caz,transformarea in date anonime a datelor a caror prelucrare nu este efectuata conform legii;
    3. notificarea către terţii cărora le-au fost dezvăluite datele a oricărei operaţiuni efectuate conform lit. a) sau b), dacă această notificare nu se dovedeste imposibilă sau nu presupune un efort disproporţionat faţă de interesul legitim care ar putea fi lezat;

Exercitarea acestui drept se poate realiza prin intermediul unei cereri scrise, datate si semnate, adresată ADMINISTRATORULUI SC ECO TRUST SRL. Modelul de cerere se găseste pe pagina de internet a societatii noastre, sau la sediul acesteia. Cererea va fi insoţită de o copie a actului de identitate al solicitantului, precum si de alte documente în sprijinul cererii de intervenţie.
Dreptul de opoziţie, prevăzut la art. 15 din lege, nu poate fi exercitat în cazul prelucrărilor efectuate de către societatea noastră, în condiţiile expuse anterior, întrucât datele cu caracter personal sunt prelucrate în temeiul unor prevederi legale exprese si, prin urmare, persoana vizată nu se poate opune la această prelucrare, după cum este prevăzut în art. 15 alin.(1). Dacă, totuși persoana vizată, apreciază că datele sale personale sunt prelucrate cu încălcarea prevederilor legale, aceasta poate formula o cerere de opoziție care se găseste pe pagina de internet a societatii noastre, sau la sediul acesteia.

Totodată, Legea nr. 677/2001, cu modificările si completările ulterioare, recunoaste si garantează următoarele drepturi ale persoanelor vizate:

  • dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale (art. 17). Acest drept presupune că orice persoană are dreptul de a cere si de a obţine:
    1. retragerea sau anularea oricărei decizii care produce efecte juridice în privinţa sa, adoptată exclusiv pe baza unei prelucrări de date cu caracter personal, efectuată prin mijloace automate, destinată să evalueze unele aspecte ale personalităţii sale, precum competenţa profesională, credibilitatea, comportamentul său ori alte asemenea aspecte;
    2. reevaluarea oricărei alte decizii luate în privinţa sa, care o afectează în mod semnificativ, dacă decizia a fost adoptată exclusiv pe baza unei prelucrări de date care întruneste condiţiile prevăzute la lit. a).
  • dreptul de a se adresa justiţiei (art.18). Acest drept presupune că, fără a se aduce atingere posibilităţii de a se adresa cu plângere autorităţii de supraveghere, persoanele vizate au dreptul de a se adresa justiţiei pentru apărarea oricăror drepturi garantate de Legea nr. 677/2001, cu modificările si completările ulterioare, care le-au fost încălcate.

LINKURI CATRE ALTE SITE-URI WEB

Site-ul nostru contine linkuri catre site-uri terte. Va rugam sa luati in considerare faptul ca nu ne asumam responsabilitatea pentru colectarea, utilizarea, pastrarea, partajarea sau dezvaluirea datelor sau informatiilor de catre astfel de terte parti. În cazul în care folositi sau furnizati informatii pe site-urile tertilor, se aplica termenii si politica de confidentialitate a site-urilor respective. Va sfatuim sa cititi politica de confidentialitate a site-urilor pe care le vizitati înainte de a transmite date personale.

ÎNTREBARI SAU RECLAMATII

Daca aveti întrebari sau preocupari legate de prelucrarea datelor dvs. personale sunteti binevenit sa ne contactati prin e-mail la adresa: office@iosefinresidence.ro iar noi va vom raspunde în cel mult 30 de zile de la primirea cererii sau ne puteti contacta la 0040.755.445.544 .

În masura în care nu sunteti multumit de modalitatea în care v-a fost solutionata cererea, puteti depune o reclamatie la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Va multumim!

Politica de cookie

Site-ul www.iosefinresidence.ro utilizeaza cookie-uri. Informatiile prezentate in continuare au scopul de a aduce la cunostinta utilizatorului mai multe detalii despre plasarea, utilizarea si administrarea “cookie”-urilor utilizate de site-ul www.iosefinresidence.ro.

De asemenea, sunt prezente si cateva linkuri utile legate de acest subiect. In cazul in care aveti nevoie de mai multe informatii, si ele nu se regasesc mai jos, ne puteti contacta la: office@iosefinresidence.ro

Va rugam sa cititi cu atentie informatiile care urmeaza:

Acest website poate folosi cookie-uri atat proprii, cat si provenind de la terti, pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.

In ceea ce numim “web 2.0”, “cookie”-urile joaca un rol important in facilitarea accesului si livrarii multiplelor servicii de care utilizatorul se bucura pe internet, cum ar fi:

  • Personalizarea anumitor setari precum: limba in care este vizualizat un site, moneda in care se exprima anumite preturi sau tarife, pastrarea optiunilor pentru diverse produse (masuri, alte detalii etc) in cosul de cumparaturi (si memorarea acestor optiuni) – generandu-se astfel flexibilitatea “cosului de cumparaturi” (accesarea preferintelor vechi prin accesarea butonului “inainte” si “inapoi”)
  • Cookie-urile ofera detinatorilor de site-uri un feedback valoros asupra modului cum sunt utilizate site-urile lor de catre utilizatori, astfel incat sa le poata face si mai eficiente si mai accesibile pentru utilizatori.
  • Permit aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit site pentru a crea o experienta de navigare mai valoroasa, mai utila si mai placuta;
  • Imbunatatesc eficienta publicitatii online.

Ce este un “cookie”?

Un “Internet Cookie” (termen cunoscut si ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” sau pur si simplu “cookie” ) este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza Internetul.

Cookie-ul este instalat prin solicitara emisa de catre un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) si este complet “pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard driveul utilizatorului).

Un cookie este format din 2 parti: numele si continutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenta a unui cookie este determinata; tehnic, doar webserverul care a trimis cookie-ul il poate accesa din nou in momentul in care un utilizator se intoarce pe website-ul asociat webserverului respectiv.

Cookie-urile in sine nu solicita informatii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate si, in cele mai multe cazuri, nu identifica personal utilizatorii de internet.

Exista 2 categorii mari de cookie-uri:

  • Cookieuri de sesiune – acestea sunt stocate temporar in dosarul de cookie-uri al browserului web pentru ca acesta sa le memoreze pana cand utilizatorul iese de pe web-siteul respectiv sau inchide fereastra browserului ( ex: in momentul logarii/delogarii pe un cont de webmail sau pe retele de socializare).
  • Cookieuri Persistente – Acestea sunt stocate pe hard-drive-ul unui computer sau echipament (si in general depinde de durata de viata prestabilita pentru cookie). Cookie-urile persistente le includ si pe cele plasate de un alt website decat cel pe care il viziteaza utilizatorul la momentul respectiv – cunoscute sub numele de ‘third party cookies’ (cookieuri plasate de terti) – care pot fi folosite in mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel incat sa fie livrata publicitate cat mai relevanta pentru utilizatori.

Care sunt avantajele cookie-urilor?

Un cookie contine informatii care fac legatura intre un web-browser (utilizatorul) si un web-server anume (website-ul). Daca un browser acceseaza acel web-server din nou, acesta poate citi informatia deja stocata si reactiona in consecinta. Cookie-urile asigura userilor o experienta placuta de navigare si sustin eforturile multor websiteuri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorillor: ex – preferintele in materie de confidentialitate online, optiunile privind limba site-ului, cosuri de cumparaturi sau publicitate relevanta.

Care este durata de viata a unui cookie?

Cookieurile sunt administrate de webservere. Durata de viata a unui cookie poate varia semnificativ, depinzand de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusive pentru o singura sesiune (session cookies) si nu mai sunt retinute odata de utilizatorul a parasite website-ul si unele cookie-uri sunt retinute si refolosite de fiecare data cand utilizatorul revine pe acel website (‘cookie-uri permanente’). Cu toate aceste, cookie-urile pot fi sterse de un utilizator in orice moment prin intermediul setarilor browserului.

Ce sunt cookie-urile plasate de terti?

Anumite sectiuni de continut de pe unele site-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terte parti/ furnizori (ex: news box, un video sau o reclama). Aceste terte parti pot plasa de asemenea cookieuri prin intermediul site-ului si ele se numesc “third party cookies” pentru ca nu sunt plasate de proprietarul website-ului respectiv. Furnizorii terti trebuie sa respecte de asemenea legea in vigoare si politicile de confidentialitate ale detinatorului site-ului.

Nume cookie Tip cookie Descriere / Finalizare Furnizor Expirare
_utma Analytics (Terti) Google. Inc. Doi ani de la inaugurarea configuratiei sau actualizarii
Functional Acest modul cookie (care face parte din Google Analytics) tine evidenta numarului de accesari ale unui vizitator pe site, atunci cand a fost prima lor vizita si cand a avut loc ultima vizita. Expira dupa 2 ani.
_utmb Analytics (Terti) Google. Inc. 30 minute de la configuratie sau actualizare
Functional Folosit pentru a crea un marcaj de timp din momentul in care un vizitator intra pe un site. Acest modul cookie este o parte din Google Analytics impreuna cu cookie _utmc. Expira dupa 30 de minute.
_utmc Analytics (Terti) Google. Inc. Finalizare sesiune navigare
Functional Folosit pentru a crea un marcaj de timp exact in momentul in care un vizitator paraseste site-ul. Acest modul cookie este o parte din Google Analytics impreuna cu cookie _utmb. Acest cookie este sters atunci cand browser-ul este inchis.
_utmz Analytics (Terti) Google. Inc. Sase luni de la configurare sau actualizare
Functional _utmz tine evidenta traficului din locatia de unde vizitatorul a accesat site-ul, ce motor de cautare a utilizat, ce link-uri a vizitat, ce cuvinte cheie a utilizat, precum si locatia de unde utilizatorul a accesat site-ul. Acest modul cookie este o parte din Google Analytics. Expira dupa 180 de zile.
PHPSESSID Necesar Inregistreaza temporar o variabila legata de identitatea utilizatorului. Iosefin Residence Finalizare sesiune navigare
_icl_current_language Functional Inregistreaza o variabila prin care stocheaza varianta lingvistica aleasa de utilizator. Iosefin Residence 24 ore de la finalizarea sesiunii
_gat, _gat_awxoapTracker Functional Este folosita de Google Universal Analytics pentru a limita colectarea de date pe site-urile cu trafic mare. Iosefin Residence 10 minute de la finalizarea sesiunii
_ga Functional Este folosita de Google Universal Analytics pentru a identifica utilizatorii, asociindu-i cu un numar unic generat automat. Iosefin Residence 760 zile de la finalizarea sesiunii
cookie_notice_accepted Functional Inregistreaza daca la prima accesare a site-ului utilizatorul a acceptat cookies sau nu. Iosefin Residence 30 zile de la finalizarea sesiunii
trafic_h, trafic_v Functional Folosite pentru statisticile de trafic obținute cu ajutorul serviciului trafic.ro Iosefin Residence 8555 zile (trafic_h), sesiune (trafic_v)
wfvt_3782209690 Functional Folosit pentru verificarea traficului de catre modulul Firewall Iosefin Residence Finalizare sesiune navigare
wordfence_verifiedHuman Functional Folosit pentru verificarea traficului de catre modulul Firewall Iosefin Residence 24 ore de la finalizarea sesiunii
GAPS, GoogleAccountsLocale_session, GALX, LSID Info trafic / Publicitate Folosite de serviciul Google+ pentru a permite utilizatorilor sa dea click pe butonul Google +1. Google. Inc. 1 an de la finalizarea sesiunii
YSC, B, ACTIVITY, GEUP, PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, demographics, LOGIN_INFO Flash FolositE de YouTube. Sunt setate in momentul in care utilizatorul da click pe butonul Play al unui video. Youtube sesiune(YSC, ACTIVITY), 8091 zile (B), 2 ani (GEUP), 1663 zile (PREF), 240 zile (VISITOR_INFO1_LIVE), 1431 zile (demographics), 1621 zile (LOGIN_INFO)
SID, SAPISID, APISID, SSID, HSID, NID, PREF Info trafic / Publicitate Folosite de serviciul Google Maps pentru a identifica activitatea utilizatorilor si a stoca preferintele utilizatorilor. Google. Inc. 730 zile (SID), 1621 zile (SAPISID, APISID, SSID, HSID, PREF), 1074 zile (NID)
datr, x-src, fr, lu, locale, campaign_click_url Info trafic / Publicitate Folosite de Facebook pentru a urmari activitatea utilizatorului. Facebook 1621(datr, lu), 891 zile(x-src), 921 zile (fr), 898 zile (locale), 9 zile (campaign_click_url)
trafic_ranking Functional Folosit de trafic.ro pentru a stoca id-ul unic de utilizator Trafic.ro 7907 zile
ASP.NET_SessionId, aco, ADCConditionsV1, AID, acm, DeviceV2 Functional Folosite de accuweather.com pentru a detecta dispozitivul și preferințele utilizatorului accuweather.com sesiune (ASP.NET_SessionId, aco, ADCConditionsV1), 365 zile (AID, DeviceV2), 3653 zile (acm)

Cum sunt folosite cookie-urile de catre acest site

O vizita pe acest site poate plasa cookie-uri in scopuri de:

  • Cookie-uri de performanta a site-ului
  • Cookie-uri de analiza a vizitatorilor
  • Cookie-uri pentru geotargetting
  • Cookie-uri de inregistrare
  • Cookie-uri de sesiune
  • Cookie-uri pentru publicitate
  • Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate

Anumite cookie-uri pot proveni de la terti.

Cookie-uri de performanta

Acest tip de cookie retine preferintele utilizatorului pe acest site, asa incat nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului (Ex: lista produselor recent vizualizate, preferintele de moneda ale utilizatorului, tipul de terminal folosit – desktop sau mobile, numarul de produse adaugate in cosul de cumparaturi etc.).

Cookie-uri pentru geotargeting

Aceste cookie-uri sunt utilizate pentru a stabileste din ce tara proveniti, sunt complet anonime si sunt folosit doar pentru a targeta continutul (Ex: stocarea codul de tara, in urma detectiei automate in functie de IP ).

Cookie-uri pentru inregistrare

Aceste cookie-uri stocheaza datele specifice ale unui anumit utilizator (codul de utilizator, adresa de email, preferintele de retinere a datelor de autentificare in cont). Atunci cand va inregistrati pe acest site, generam un cookie care ne anunta daca sunteti inregistrat sau nu. Serverele noastre folosesc aceste cookie-uri pentru a ne arata contul cu care sunteti inregistrat si pentru a va afisa informatiile asociate contului.

Cookie-uri de sesiune

Cookie-ul de sesiune este generat automat in momentul accesarii site-ului si este utilizat pentru managementul aplicatiilor web (protocol HTTP, completarea anumitor formulare, interactiunea cu anumite elemente din site etc.). Acest cookie se sterge automat la inchiderea browserului.

Alte cookie-uri ale tertelor parti

Pe unele pagini, tertii pot seta propriile cookie-uri anonime, in scopul de a urmari succesul unei aplicatii, sau pentru a customiza o aplicatie. Aceste cookie-uri pot proveni din partea unor terti precum servicii de Web Analytics (Ex: Google Analytics), publicitate (Ex: AdSense), platforme de tip social media (Ex: Facebook), aplicatii de consiliere a clientilor de tip chat etc.

Datorita modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum tertele parti nu pot accesa cookie-urile detinute de acest site. De exemplu, cand distribuiti un articol folosind butonul pentru retelele sociale aflat pe acest site, acea retea sociala va inregistra activitatea dvs.

Ce tip de informatii sunt stocate si accesate prin intermediul cookie-urilor?

Cookie-urile pastreaza informatii intr-un fisier text de mici dimensiuni care permit unui website sa recunoasca un browser. Webserverul va recunoaste browserul pana cand cookie-ul expira sau este sters. Cookie-ul stocheaza informatii importante care imbunatatesc experienta de navigare pe Internet ( ex: setarile limbii in care se doreste accesarea unui site; pastrarea unui user logat in contul de webmail; securitatea online banking; pastrarea produselor in cosul de cumparaturi).

De ce sunt cookie-urile importante pentru Internet?

Cookie-urile reprezinta punctul central al functionarii eficiente a Internetului, ajutand la generarea unei experiente de navigare prietenoase si adaptata preferintelor si intereselor fiecarui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookieurilor poate face unele site-uri imposibil de folosit.

Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu inseamna ca nu veti mai primi publicitate online – ci doar ca aceasta nu va mai putea tine cont de preferintele si interesele dvs, evidentiate prin comportamentul de navigare.

Exemple de intrebuintari importante ale cookieurilor (care nu necesita autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):

  • Continut si servicii adaptate preferintelor utilizatorului – categorii de stiri, vreme, sport, harti, servicii publice si guvernamentale, site-uri de entertainment si servicii de travel.
  • Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – retinerea parolelor, preferintele de limba ( Ex: afisarea rezultatelor cautarilor in limba Romana).
  • Retinerea filtrelor de protectie a copiilor privind continutul pe Internet (optiuni family mode, functii de safe search).
  • Limitarea frecventei de difuzare a reclamelor – limitarea numarului de afisari a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.
  • Furnizarea de publicitate mai relevanta pentru utilizator.
  • Masurarea, optimizare si caracteristicile de analytics – cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de continut este vizualizat si modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex prin motoare de cautare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile deruleaza aceste analize a utilizarii lor pentru a imbunatati site-urile in beneficiul userilor.

Securitate si probleme legate de confidentialitate

Cookieurile NU sunt virusi! Ele folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcatuite din bucati de cod asa ca nu pot fi executate nici nu pot auto-rula. In consecinta, nu se pot duplica sau replica pe alte retele pentru a se rula sau replica din nou. Deoarece nu pot indeplini aceste functii, nu pot fi considerate virusi. Cookie-urile pot fi totusi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stocheaza informatii despre preferintele si istoricul de navigare al utilizatorilor, atat pe un anume site cat si pe mai multe alte siteuri, cookieurile pot fi folosite ca o forma de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt constiente de acest fapt si in mod constant marcheaza cookie-urile pentru a fi sterse in cadrul procedurilor de stergere/scanare anti-virus/anti-spyware.

In general browserele au integrate setari de confidentialitate care furnizeaza diferite nivele de acceptare a cookieurilor, perioada de valabilitate si stergere automata dupa ce utilizatorul a vizitat un anumit site. Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri

Deoarece protectia identitatii este foarte valoroasa si reprezinta dreptul fiecarui utilizator de internet, este indicat sa se stie ce eventuale probleme pot crea cookieurile. Pentru ca prin intermediul lor se transmit in mod constant in ambele sensuri informatii intre browser si website, daca un atacator sau persoana neautorizata intervine in parcursul de transmitere a datelor, informatiile continute de cookie pot fi interceptate. Desi foarte rar, acest lucru se poate intampla daca browserul se conecteaza la server folosind o retea necriptata (ex: o retea WiFi nesecurizata).

Alte atacuri bazate pe cookie implica setari gresite ale cookieurilor pe servere. Daca un website nu solicita browserului sa foloseasca doar canale criptate, atacatorii pot folosi aceasta vulnerabilitate pentru a pacali browserele in a trimite informatii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizeaza apoi informatiile in scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important sa fiti atenti in alegerea metodei celei mai potrivite de protectie a informatiilor personale.

Sfaturi pentru o navigare sigura si responsabila, bazata pe cookies

Datorita flexibilitatii lor si a faptului ca majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri si cele mai mari folosesc cookieuri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai raspandite si utilizate printre care Youtube, Gmail, Yahoo si altele. Iata cateva sfaturi care va pot asigura ca nevigati fara griji insa cu ajutorul cookieurilor:

  • Particularizati-va setarile browserului in ceea ce priveste cookie-urile pentru a reflecta un nivel confortabil pentru voi al securitatii utilizarii cookie-urilor.
  • Daca nu va deranjeaza cookie-urile si sunteti singura persoana care utilizeaza computerul, puteti seta termene lunigi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare si al datelor personale de acces.
  • Daca impartiti accesul la calculator, puteti lua in considerare setarea browserului pentru a sterge datele individuale de navigare de fiecare data cand inchideti browserul. Aceasta este o varianta de a accesa site-urile care plaseaza cookieuri si de a sterge orice informatie de vizitare la inchiderea sesiunii navigare.
  • Instalati-va si updatati-va constant aplicatii antispyware.

Multe dintre aplicatiile de detectare si prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri. Astfel, impiedica browserul de la a accesa website-uri care ar putea sa exploateze vulnerabilitatile browserului sau sa descarce software periculos. Asigurati-va ca aveti browserul mereu updatat. Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizeaza exploatand punctele slabe ale versiunilor vechi ale browserelor.

Cookie-urile sunt pretutindeni si nu pot fi evitate daca doriti sa va bucurati de acces pe cele mai bune si cele mai mari site-uri de pe Internet – locale sau internationale. Cu o intelegere clara a modului lor de operare si a beneficiilor pe care le aduc, puteti lua masurile necesare de securitate astel incat sa puteti naviga cu incredere pe internet.

Cum pot opri cookie-urile?

Dezactivarea si refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat si folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu inseamna ca nu veti mai primi/vedea publicitate online.

Este posibila setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri sa nu mai fie acceptate sau poti seta browserul sa accepte cookie-uri de la un site anume. Dar, de exemplu, daca nu esti inregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lasa comentarii.

Toate browserele moderne ofera posibilitatea de a schimba setarile cookie-urilor. Aceste setari se gasesc de regula in “optiuni” sau in meniul de “preferinte” al browserului tau. Pentru a intelege aceste setari, urmatoarele linkuri pot fi folositoare, altfel puteti folosi optiunea “ajutor” a browserului pentru mai multe detalii.

Pentru setarile cookie-urilor generate de terti, puteti consulta si site-ul:

Linkuri utile

Daca doriti sa afli mai multe informatii despre cookie-uri si la ce sunt utilizate, recomandam urmatoarele linkuri:

Intrebări, Sugestii și Reclamații?

Aveți intrebări referitoare la protecția datelor, politica de utilizare cookie-uri sau la pagina noastră de internet? Nicio problemă, vă ajutăm cu plăcere. Ne puteți contacta utilizând datele din pagina de contact.